Gebaande paden

Geschreven door op

Dit jaar zullen de olieprijzen opnieuw niet gaan stijgen. 2016 is wat mij betreft hét jaar om het even helemaal anders te doen, los te komen van de gebaande paden. Kostenreductie is meer dan ooit key. En dan heb ik het niet alleen over besparen op de ticketprijs, maar vooral op de proceskosten.

Afgelopen week verwonderde ik me over het arbeidsintensieve proces dat ik tegenkwam bij een prospect. Voor een bemanningswisseling wordt door de crewing afdeling een excelsheet doorgestuurd naar de travel management afdeling die deze handmatig invult. De crewchange vindt bijvoorbeeld plaats in Barcelona, en een reiziger moet naar Talinn, de ander naar Manilla en ga zo maar door.

Voor al deze verschillende reisaanvragen moet apart de route uitgezocht worden en in de excelsheet worden overgetypt. Niet alleen arbeidsintensief, maar binnen deze werkwijze is ook genoeg ruimte voor fouten. Je kunt je voorstellen dat je na 28 reizen wellicht de maand, naam of route verkeerd intikt. Een menselijke fout is snel gemaakt.

Hoe gebruikelijk is deze werkwijze eigenlijk als je het hebt over 2016? Handmatig is wat mij betreft uit en geautomatiseerd de nieuwe term voor efficiëntie. De tool ATPI CrewLink is één van de oplossingen die het interne reismanagementproces vereenvoudigt. Het systeem consolideert de hele crew change tot één aanvraag en zoekt wereldwijd per reisaanvraag de beste tarieven. Automatisch, snel en overzichtelijk het beste voorstel op je scherm. Daarnaast  heb je overzicht gedurende de hele lifecycle van de boeking, van aanvraag tot ticket tot factuur. “You’re in control”, het scheelt een hoop tijd en energie.

Altijd ben ik op zoek naar nieuwe kansen en mogelijkheden voor kostenbesparingen. Zo vindt in mei de Offshore Technology Conference plaats in Houston. Als je nu boekt, betaal je minimaal 1.400 euro voor een ticket en inclusief accommodatie kom je op € 3.400 uit voor 4 nachten – een behoorlijk bedrag. Wij hebben een pakket samengesteld voor € 2.800, een voordeel van € 700. Klinkt als een kleine besparing op de totale reisuitgaven, maar alle beetjes bij elkaar zorgen voor een forse besparing.

Als je doet wat je deed, dan krijg je wat je kreeg. Laat de gebaande paden dus even voor wat ze zijn en houd niet vast aan wat je altijd al deed. Het is moedig om over het huidige proces heen te kijken en je zekerheiden los te laten. Ik weet zeker dat de wereld er dan anders uit kan zien – en dat heeft zo zijn voordelen.

Jochem
Jochem Hemink

Jochem Hemink is Head of Sales bij ATPI Griffinstone. Dagelijks heeft hij zo’n dertig contactmomenten met verschillende potentiële klanten.