Culturele wetenswaardigheden Zuid-Korea

Geschreven door op

Fooien, wasmiddel en rijstwijn. We hebben drie culturele wetenswaardigheden voor je op een rij gezet. Handig om te weten vóór je bezoek aan de Olympische Spelen in Zuid-Korea.

Fooien

Heb je moeite om te bepalen hoe hoog de fooi moet zijn in een restaurant of bar? In Zuid-Korea heb je hier geen last van. Fooien zijn altijd inclusief en een Koreaan voelt een fooi meer als een belediging dan als waardering.

Wasmiddel

Word je uitgenodigd voor een housewarming tijdens de Olympische Spelen en wil je de gastheer graag verrassen? Neem dan wasmiddel mee! Er wordt gezegd dat de bubbels die het wasmiddel maakt geluk brengen.

Soju, rijstwijn

Soju, de nationale drank van Zuid-Korea komt oorspronkelijk niet uit Korea. Het drankje kent zijn oorsprong in het Midden-Oosten waar het ‘arak’ heet, maar waaide over naar Azië tijdens de invasie van het Mongoolse rijk in de dertiende eeuw. Zo kwam het ook in Korea terecht dat toen nog onderdeel was van het Mongoolse rijk. Door de tijd heen is het geëvolueerd tot de rijstwijn van vandaag, dat een mix is van ethanol en water. Traditioneel wordt het gemaakt van rijst, tarwe of gerst, maar tegenwoordig wordt er ook cassave of aardappel voor gebruikt. Voor het geld hoef je het niet te laten, mogelijk wel voor de smaak. Een fles Soju koop je al vanaf € 0,50.