Zuid-Korea maakt zich op voor de Olympische Spelen

Geschreven door op

Blog door Lisette Smit – Manager Sport bij ATPI Sports Events.

Seoul, 14 april 2017 – Van 9-26 februari 2018 vinden de Olympische Winterspelen plaats in Zuid-Korea. Hoogste tijd om na de testevents en voordat de lente echt goed begonnen is, te kijken hoever Korea is. Begin april bracht ik een bezoek aan Gangneung en PyeongChang, niet te verwarren met de hoofdstad van Noord-Korea, Pyongyang, Noord-Korea.

Noord vs. Zuid-Korea

Om iets van de huidige politieke en economische situatie te begrijpen, helpt lezen over de Koreaanse Oorlog van 1950-1953. In Noord-Korea heerst een communistisch bewind met o.a. gesloten grenzen. Zuid-Korea is een democratisch, liberaal land met florerende economie, veel cultuur en groot geworden door grote familiebedrijven die hightech merken als Samsung, Hyundai, Kia en LG zijn gestart. Ik heb ervaren dat van de spanningen tussen beide landen, waar wij momenteel veel over lezen in de West-Europese media, als gast in Zuid-Korea gelukkig niet direct iets te merken is. Ik heb mij veilig en welkom gevoeld tijdens ons bezoek.

Zuid-Korea en de Olympische Spelen

Zuid-Korea is idolaat van sport. Om de Olympische Spelen te organiseren, heeft het land enorm veel geld geïnvesteerd. Na twee verloren bids zijn de Koreanen nu al acht jaar vol overgave bezig om alles in orde te maken voor 40 dagen sport op het allerhoogste niveau, de Olympische en Paralympische Spelen. De infrastructuur en stadions zijn stuk voor stuk kunstwerkjes met ‘state-of-the-art’ technologie. Een biertje wordt door de bodem van het glas getapt, het trainingscentrum zit verstopt onder de olympische wedstrijdijsbaan en het Guggenheim museum lijkt de inspiratiebron te zijn geweest voor het indrukwekkende exterieur. Licht en geluid is allemaal tot in de puntjes getest en verzorgd.

Het skigebied van PyeongChang is multifunctioneel en sneeuwzeker, ontwikkeld voor sportevenementen. Waar tijdens de spelen het ski jumping plaatsvindt, is nu een voetbalveld inclusief tribunes. De focus ligt daardoor niet alleen meer op Seoul, de hoofdstad. De wens van de regering is dat het Koreaanse kustgebied – o.a. Gangnueng – profiteert van de Olympische Spelen. Waar men voorheen vooral leefde van visserij en landbouw, floreert nu ook het onderwijs, toerisme en de (top)sport.

Luchthaven Seoul

De luchthaven grenzend aan Seoul is modern en een voorbeeld van de technologische voorsprong van het land. Free Wi-Fi en zeer snelle bagage afhandeling zorgen ervoor dat ik snel mijn reis kon vervolgen naar het centrum van Seoul. Ook merk ik direct dat de Zuid-Koreanen veel waarde hechten aan gastvrijheid wanneer we vriendelijk ontvangen worden door zowel traditioneel geklede hostessen als eigentijds geklede stewardessen. Tijdens de Spelen gaat het hele proces op het vliegveld waarschijnlijk snel omdat je dan gebruik kunt maken van een speciale events procedure.

Het centrum van Seoul

De rit naar het centrum van Seoul duurt ca. 45 minuten. De vluchten vanuit Nederland richting Korea komen aan het begin van de avond aan in Seoul. Mocht je een taxi nemen vanaf de airport richting je hotel, zorg dan dat je een screenshot hebt van het adres in het Koreaans. Ik had dat niet gedaan en werd bij een ander hotel afgezet met een bijna identieke naam. Taxi’s in Korea zijn goedkoper dan in Nederland. Voor een rit van 45 minuten vanaf het vliegveld betaal je ongeveer WON 20.000 (= € 17). Tips zijn niet gebruikelijk.
Indien je gebruik maakt van de metro zorg dat je contact geld hebt. Dit kun je al pinnen op het vliegveld. De geldautomaten die internationale kaarten accepteren, werken ook in het Engels. Wel zo makkelijk op je eerste dag in Korea.

Hotelaccommodaties in Zuid-Korea

Het land heeft nog twee uitdagingen – hotelaccommodaties en de Engelse taal. De grote internationale hotelketens zijn aanwezig, maar schaars. De lokale hotels zijn traditioneler ingericht – anders dan wij misschien in West Europa gewend zijn. Koreanen slapen het liefst op de grond of op een harde ondergrond. Goed voor de rug! Daarnaast houden ze de kamers het liefst sober. De lokale bevolking bestaat uit harde werkers en die tot voor kort nauwelijks op vakantie gingen. Daar komt langzaam aan verandering in en dat zie je terug in de verbetering van de lokale hotels. Heel leuk zijn de moderne toiletten met diverse behandelingen zoals spoelen, drogen en masseren. Let wel op dat je goed gaat zitten voor je een behandeling kiest! Ook de lichttechniek is vaak een avontuur. De plek en de touchscreens zijn zeer innovatief en in elk hotel uniek.

Op naar de Olympische Winterspelen!

Ik heb in de ruime week die ik er was kennis gemaakt met een zeer boeiend land, met uiterst gastvrije en hulpvaardige mensen. Het liberale en vriendelijke karakter; overal free Wi-Fi; de uitgesproken mode; het gevarieerde eten – van traditioneel Koreaans tot de sharing trend: het is absoluut de moeite waard om mee te maken. De Koreanen zijn ongelofelijk trots dat de Olympische Spelen in hun land zullen worden gehouden. De veiligheid en alle innovaties doen optimaal genieten van de sport en de sporters. De afstanden tussen de olympische venues zijn zeer goed overbrugbaar. De Olympische Spelen van 2018 worden gewoon een super sportevenement. De vluchttijden, de moderne logistiek, de oude cultuur, het liberale karakter van het land plus de prestaties van de Nederlanders tijdens het testevenement zijn nog meer goede redenen om het niet te willen missen! Ik heb er zin in.
Floortje Dessing antwoordde nog niet zo lang geleden in De Wereld Draait Door op de vraag “wat is het mooiste land waar je geweest bent”? Zuid Korea. En ik kan dat volledig beamen.

So see you next year in PyeongChang – ik ben erbij!

Transfer PyeongChang bus