Verbod laptops en camera’s in vliegtuigen naar Amerika

Geschreven door op

Verschillende internationale media hebben bericht dat de Amerikaanse regering het meenemen van grote elektronische apparaten zoals laptops en camera’s in handbagage verbiedt. De door de Verenigde Staten ingevoerde maatregel geldt voor tien luchthavens in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Het verbod geldt niet voor vluchten vanuit Nederland en België naar de Verenigde staten of Groot-Brittannië.

Terroristische dreiging

De maatregel volgt nadat er specifieke aanwijzingen zijn gevonden dat terreurgroepen explosieven aan boord willen smokkelen in laptops, camera’s en andere grote elektronische apparaten. Kleine devices zoals smartphones mogen nog wel mee in de cabine.

Verbod luchthavens

De negen luchtvaartmaatschappijen die het betreft zijn:
Royal Jordanian, Egypt Air, Turkish Airlines, Saudi Arabian Airlines, Kuwait Airways, Royal Air Marco, Qatar Airways, Emirates en Etihad Airways. De betreffende airlines hebben 96 uur om de nieuwe maatregel te implementeren.

Het verbod heeft betrekking op directe vluchten die vertrekken van tien internationale luchthavens. Vanaf de tien luchthavens zijn er geen rechtstreekse vluchten van Amerikaanse maatschappijen naar de VS. De betreffende luchthavens:

  1. Mohammed V International, Casablanca, Morocco
  2. Ataturk Airport, Istanbul, Turkey
  3. Cairo International Airport, Egypt
  4. Queen Alia International, Amman, Jordan
  5. King Abdulaziz International, Jeddah, Saudi Arabia
  6. King Khalid International, Riyadh, Saudi Arabia
  7. Kuwait International Airport
  8. Hamad International, Doha, Qatar
  9. Abu Dhabi International, United Arab Emirates
  10. Dubai International, United Arab Emirates

Update

Na de Verenigde Staten stelt ook Groot-Brittannië een verbod in op laptops en andere elektronische apparaten in de handbagage. Apparaten groter dan 16 bij 9,3 centimeter mogen niet meer mee in de handbagage en moeten in het vrachtruim. De Britse premier Theresa May noemt deze maatregel proportioneel en noodzakelijk. De regel geldt voor directe vluchten naar Groot-Brittannië vanuit zes landen in Afrika en het Midden-Oosten:  Turkije, Libanon, Jordanië, Egypte, Tunesië en Saudi-Arabië.

Reizigers die vanaf een van deze landen met een directe vlucht naar Groot-Brittannië reizen, mogen niet langer grote elektronische apparaten zoals laptops, tablets, grote mobiele telefoons, externe harde schijven en toetsenborden meenemen in hun handbagage.

Reizigers met de luchtvaartmaatschappijen  Royal Jordanian Airlines, Egypt Air, Turkish Airlines, Saudi Arabian Airlines, Kuwait Airways, Royal Air Maroc, Qatar Airways, Emirates en Etihad Airways moeten hun  elektronische apparaten in het vrachtruim opbergen.