China Southern Airlines: Zaken doen in China

You so tall… very handsome. Waar in Nederland niemand opkijkt van mijn lengte, voel ik mij in China net een attractie met mijn lengte van 1 meter en 95 centimeter en mijn witte huid. Op straat word ik aangestaard, middels gebaren wordt mijn lengte uitgebeeld of ik word zelfs aangesproken in gebrekkig Engels om mij te attenderen op mijn lengte.

Ik werk nu vijf maanden voor een Chinees bedrijf en dagelijks krijg ik verschillende aspecten van de Chinese cultuur mee, maar het grote verschil tussen zaken doen in Nederland en China werd duidelijk tijdens mijn eerste bezoek aan ons hoofdkantoor. Ik werd gevraagd om voor een meeting van vijf uur over te vliegen naar Guangzhou.

Aangekomen in China werd ik gelijk geconfronteerd met een aantal grote verschillen. Leuk dat ik Engels spreek, maar bij veel Chinezen zorgt dit er niet voor dat je een conversatie kunt beginnen. Gelukkig was een collega zo aardig geweest om het adres van het hoofdkantoor op een papiertje te krabbelen. Zonder de Chinese naam van het hotel had ik nu waarschijnlijk nog steeds op de luchthaven van Guangzhou gestaan. De rijstijl van mijn Chinese chauffeur was niet veel beter dan zijn Engels en ik was blij heelhuids bij kantoor aangekomen te zijn.

Tijdens de meeting valt mij op dat de mobiele telefoon overal op tafel ligt en dat er regelmatig uitgebreid op de telefoon wordt gekeken. Het is zelfs voorgekomen dat één van de leiders zijn telefoon opneemt middenin de meeting. Om 12.00 uur stormt iedereen de deur uit voor de lunch. Omdat ik er ben, is er een reservering gemaakt in een restaurant. Er is een grote ronde tafel waaraan ik direct zelf een plaats kies. Al snel wordt mij vriendelijk doch wel dringend verzocht een andere plaats aan te nemen vanwege de hiërachie aan tafel. Als de hoogste in rang oftewel de eindbaas de tafel heeft ingedeeld, kan er gegeten worden. Op tafel ligt een grote glazen plaat waar allerlei gerechten op worden geplaatst. Als er iets is wat de Chinezen belangrijk vinden,  dan is het eten. Alles moet geprobeerd worden van kip en rundvlees tot eendentong, kikker en kwal en met stokjes uiteraard.

Na de lunch besluit ik nog wat collega’s te bezoeken waar ik normaliter alleen over de e-mail contact heb. Natuurlijk heb ik voor vertrek Wechat op mijn telefoon geïnstalleerd. Wechat vervangt alle verboden apps als Facebook, Whatsapp, Twitter en is enorm populair. Zelfs zakelijke communicatie verloopt vaak via Wechat. Na het toevoegen van een aantal collega’s stap ik weer in de taxi terug naar de luchthaven.

Ik ga mijn eerste zakelijke ervaring in China nooit meer vergeten. Hier wordt op een andere manier met elkaar omgegaan dan in Europa, maar dit moet niet gezien worden als een barrière. Juist als een goede kans om van elkaar te leren en elkaars kennis te profiteren. Daarbij wordt de wereld steeds kleiner, mede dankzij de goede verbindingen tussen Europa en Azië, is een zakelijke afspraak zó ingepland.