De juiste zakenreis-outfit voor in je koffer!

Of je nu een doorgewinterde zakenreizigster bent of een gat in de lucht springt omdat je voor het eerst mag. Een koffer pakken met de juiste zakenreis-outfit is nét even anders dan outfits kiezen voor je heerlijke zonvakantie van 2 weken.

Hoe maak je de balans tussen zakelijk en casual? En hoe zorg je ervoor dat je lekker ‘light’ kunt reizen en toch alles bij je hebt wat nodig is? We geven je wat praktische tips om jouw travelbag zo slim mogelijk te vullen voor je zakenreis.

Kijk naar je schema

Hoe lang je op reis gaat is vanzelfsprekend van groot effect op je kofferinhoud. Daarnaast is het goed om zoveel mogelijk te weten over hoe de planning er uit gaat zien:

 • Is er ruimte voor vrije tijd waarin je zelfstandig er op uit gaat of de lokale kroegen gaat bezoeken?
 • Zijn er ‘semi-ontspannen’ aangelegenheden waarbij je niet concreet aan het werk bent, maar wel met partners of klanten gaat dineren?
 • Zijn er momenten waar je echt (fysiek) actief aan de slag moet of bijvoorbeeld bouwlocaties moet bezoeken?
 • Bepaal hoe intensief je dagen worden. Urenlange vergaderingen in hete ruimtes kan zo zijn effect hebben op je             zakenreis-outfit. Dan is de wetenschap dat je voldoende frisse kleding bij je hebt, wel zo lekker.

De invulling van je reis is dus voor een groot deel bepalend voor de inhoud van je koffer. Dat lijkt erg logisch misschien, maar je zult niet de eerste zijn die erachter komt dat ze niet echt was ingesteld op modderige bouwlocaties…

Je reisschema versus je kofferinhoud

Hoewel we niet alles vooraf weten en er altijd genoeg variabelen zijn die van invloed zijn, kunnen we je wel wat tips geven:

 • Zorg voor voldoende schone (frisse) zakelijke outfits. Denk hierbij aan een goede zakelijke blouse en een goed zittende pantalon of rok. Bedenk hoeveel varianten je wilt gebruiken of nodig hebt en tel uit.
 • Neem altijd voldoende representatieve, maar toch ontspannen outfits mee.
  Wanneer zich verrassingen voor doen (plotselinge leuke ideeën van het team, of toch even een afzakkertje in de bar) kun je met dergelijke outfits eigenlijk de plank niet mis slaan. Combineer je body blouse met een fijne jeans en een ander paar schoenen.
 • Houd rekening met je schoenkeuze! Lange wandelingen of specifieke locatiebezoeken kunnen een hel zijn op je pumps met hoge hakken. Dus houd ook rekening met momenten die niet aan een tafel of op een kantoor plaats vinden!
 • Vergeet de basics niet (ondergoed, make-up, toiletspullen)
 • Onthoud dat kleine aanpassingen de juiste zakenreis-outfit een echte twist kunnen geven: andere schoenen, een colbert versus een casual vest of mooie sieraden bepalen veel.

Maak echt de balans tussen casual en zakelijk

Hoewel we vaak geneigd zijn om ons als vrouw op zakenreis bijna krampachtig zakelijk en representatief te kleden, is het laten zien van je ontspannen ‘non-office’ kant ook heel belangrijk én waardevol in de contacten die je legt.
Geloof het of niet, maar elke zakenpartner, klant of collega vindt het prettig om te weten dat er onder dat zakelijke pak ook een echt mens zit. Laat me alleen meteen duidelijk zijn: Die non-office kant laten zien wil NIET zeggen dat je met je joggingbroek aan de bar kan zitten! Kies je casual zakenreis-outfit dus slim: Je bent nog steeds een representatieve professional, maar wél eentje die ook op een ontspannen manier een menselijke interactie kan aangaan!

Niet teveel meenemen

Het voelt voor sommige vrouwen als vloeken in de kerk, maar écht, te veel meenemen is niet slim. Allereerst is er bijna niets zo patroonbevestigend als een zakentrip met collega’s waarbij de dames met overvolle tassen of koffers aan komen.
Buiten dat zijn er meer redenen. Vooral vanuit een praktisch oogpunt is die zware koffer geen handige zet. Zwetend sjouwen met tassen en koffers, proppen in taxi’s, trappen op en af… Enfin, je snapt me.

Dé oplossing voor variatie zonder over-packing:

Geen zin om met zware koffers te hoeven slepen maar wel iedere dag een frisse nieuwe outfit? Met de ShirlZ collectie  tover je je basic zakenreis-outfit om tot een frisse outfit. Wissel en varieer met je kraag en manchetten, pas je stijl aan of draag de blouse alleen als basis. De opties zijn eindeloos. Bekijk nu de collectie met zakelijke items! www.shirlz.nl

Bron: ShirlZ