Nieuw inreisverbod VS

Geschreven door op

Op maandag 6 maart ondertekende president Donald Trump een aangepast inreisverbod. Dit is zijn tweede poging om reizigers uit overwegend islamitische landen te weren uit de Verenigde Staten. Het inreisverbod geldt voor 90 dagen en gaat vanaf 16 maart in.

Nieuw inreisverbod VS

Het nieuwe inreisverbod geldt voor reizigers uit 6 landen: Sudan, Syrië, Iran, Libië, Somalië en Jemen. Mensen uit die landen die al een verblijfsvergunning hebben, mogen de Verenigde Staten wel weer in als ze naar het buitenland zijn gegaan. In het voorgaande inreisverbod van Donald Trump die hij eind januari invoerde, gold het verbod ook voor Irak. In het nieuwe, aangepaste verbod niet meer. Mensen die in het bezit zijn van een green card, een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd, mogen het land ook vrij in.

Hawaï vecht nieuw inreisverbod VS aan

De Amerikaanse staat Hawaï maakte dinsdag 7 maart bekend dat zij het nieuwe inreisverbod van Donald Trump juridisch gaan aanvechten. De advocaten bepleiten een tijdelijke opschorting van het inreisverbod. Dit moet de invoering van het verbod blokkeren. Aan de federale rechter is gevraagd vaart te maken, zodat er een uitspraak is voor 16 maart, als het aangepaste inreisverbod ingaat.

Update 16-03-2017

Het nieuwe inreisverbod van Donald Trump is woensdag door een federale rechter van de Amerikaanse staat Hawaï stopgezet voor het hele land. De uitspraak kwam enkele uren voordat het nieuwe inreisverbod op 16 maart zou ingaan. De rechter oordeelde dat het nieuwe inreisverbod nog steeds niet voldoet aan alle wettelijke eisen.

Ook de staat Maryland heeft het nieuwe inreisverbod van Tump afgewezen omdat het in strijd is met de grondwet. De federale rechter van Maryland oordeelde in een zaak die was aangespannen door organisaties die strijden voor burgerrechten en voor de bescherming van vluchtelingen.