Op zakenreis naar Parijs: met de trein of met het vliegtuig?

Geschreven door op

Stel je gaat op zakenreis naar Parijs en je meeting is om 14:00 uur gepland. Natuurlijk wil je als deelnemer op tijd aanwezig zijn. Maar wat is wijsheid? Veel reizigers zijn geneigd om het vliegtuig te pakken. Maar als Business Travel Consultant laat ik je graag zien dat de trein een goed alternatief is om op tijd en fris op bestemming te arriveren.

Reistijd

De precieze reistijd van de Thalys van Amsterdam naar Parijs is 03 uur en 27 minuten.  Met het vliegtuig is de vliegtijd 1 uur en 15 minuten. Vanuit Amsterdam Centraal kost het ca. 15 minuten om op Schiphol te komen. Ongeveer één uur voor vertrek sluit de incheckbalie en dient de reiziger “binnen” te zijn voor de vlucht. Met de huidige wachttijden, wordt momenteel zelfs geadviseerd een uur of meer eerder op Schiphol te zijn dan normaal. Eenmaal geland in Parijs zijn we inmiddels 3 uur en 30 minuten onderweg. Dan op zoek naar het treinstation  voor een aansluitende trein (de RER) naar Paris Nord. Die reistijd is 35 minuten. Als alles vloeiend verloopt dan zijn we na ongeveer 4,5 uur op de plaats van bestemming.

Je moet altijd goed overwegen welk vervoersmiddel je neemt, maar voor het comfort is de trein vanuit Nederland een goed alternatief. Uiteraard heeft elk bezoek zijn eigen reden om te kiezen voor een trein of het vliegtuig.

Dit geldt natuurlijk niet alleen voor Parijs. We kunnen vanuit Amsterdam Schiphol een cirkel trekken met een afstand van 400 kilometer. De meest grote plaatsen binnen deze cirkel zoals Brussel, Frankfurt, Dortmund, Bremen en Hamburg, kunnen vaak goed met de trein bereikt worden. En dit geldt binnenkort ook voor London.

Amsterdam – Londen

Dit jaar wil Eurostar de route Amsterdam – Londen optimaliseren met de Eurostar e320, waarmee de trein ook hier  een concurrent gaat worden voor het vliegtuig. Het idee dat in 2013 al was ontstaan, gaat nu echt zijn beslag krijgen. Hierdoor zal de reistijd worden ingekort van nu nog bijna 5 uur met een overstap in Brussel naar ca. 4 uur prettig treinen zonder overstap.

Hoe reis jij het liefste binnen Europa? Ga je met de trein of het vliegtuig op zakenreis? Laat het weten in een reactie hieronder!

Perry
Perry Kist

Corporate Travel Consultant bij ATPI Corporate Travel