Reisadvies VS voor reizigers met dubbele nationaliteit

Geschreven door op

Op 27 januari 2017 werd de toegang tot het grondgebied van de Verenigde Staten ontzegd aan nationaliteiten van 7 landen (Syrië, Iran, Soedan, Libië, Somalië, Jemen en Irak). Dit inreisverbod werd voor een periode van 90 dagen vastgesteld. Onlangs werd het verbod al tijdelijk opgeschort door een federale rechter in de staat Washington. Deze beslissing is nu unaniem bevestigd door drie rechters van het Hof van Beroep in San Francisco.

Nederlandse zakenreizigers

Toen het inreisverbod werd ingesteld meldde de Rijksoverheid dat het inreisverbod geen gevolgen heeft voor Nederlanders die een tweede nationaliteit bezitten uit een van de zeven landen. Zij vallen niet onder het ESTA waiver program, maar kunnen op hun Nederlandse paspoort een visum aanvragen bij het Consulaat-Generaal van de VS in Amsterdam waarmee ze naar de Verenigde Staten kunnen reizen.

Belgische zakenreizigers

De Belgische zakenreizigers die naast hun eigen nationaliteit ook de nationaliteit van één van de zeven landen bezit, werd sterk aangeraden om de Amerikaanse consulaire autoriteiten in België of in het land van verblijf te raadplegen.

Inreisverbod ongeldig

Drie rechters van het Hof van Beroep in San Francisco hebben verklaard dat het inreisverbod voor de 7 landen voorlopig niet opnieuw mag ingaan. Dit betekent dat alle reizigers, ook die met een dubbele nationaliteit, gewoon naar de VS kunnen reizen met een geldig visum.