Tips voor een zakenreis naar Geneve

Ga je binnenkort op zakenreis naar Geneve? Arjan van der Leeden, Global Account Manager/ Commercial Manager ATPI Belgium bezocht de Zwitserse stad en heeft enkele handige tips voor de zakenreiziger.

Cultuur

Genève is na Zurich de tweede stad van Zwitserland. De stad telt ca 200.000 inwoners en de belangrijkste taal is Frans. Het wordt ook wel “De stad van de vrede genoemd en “de kleinste van de Big Cities”. De stad is gelegen aan het Meer van Genève of zoals Franstaligen zeggen Lac Léman. Zwitserland is een land dat 3 talen kent en heeft een grote verscheidenheid aan nationaliteiten.

Horloges en sieraden zijn een synoniem van deze stad geworden. De grote kwaliteitsmerken vind je hier overal. Deze hoogstaande brands bepalen voor een groot gedeelte de grandeur en sfeer in de stad en de manier van leven van haar bewoners.

Verkeer

Brussels Airlines maar ook airlines als KLM en EasyJet vliegen je er met iets meer dan een uur heen. De luchthaven van Geneve  ligt 15 min van het stadscentrum. Er zijn goede mogelijkheden om de stad te bereiken door de vele treinverbindingen van de luchthaven naar het stadscentrum.

Wanneer je aankomt op de luchthaven kun je zonder kosten een 80 minuten free Public Transport kaartje uit de machines halen nabij de bagage banden. In de binnenstad zelf rijdt een tram en bussen die ongeacht de hoeveelheid sneeuw gewoon rijden.

Horeca

Restaurants en horeca rond het meer zijn erg goed, maar hoger geprijsd. Ben je met een groep dan is een Zwitserse Kaas fondue een suggestie. Gekend is Les Armures nabij het gelijknamige hotel of Café du Soleil.

Cocktails kun je drinken in de ‘Eaux-Vives’buurt en je zult versteld staan over de originaliteit!

Wanneer je tijd over hebt

Het meer van Geneve is prachtig en het aanspringen van deze fontein of lokaal spreekt men over Geneva’s jet d’eau , brengt regelmatig een spontaan applaus bij toeschouwers te weeg. Deze waterstraal spuit maar liefst 140m hoog, foto’s maak je het beste vanaf Pont du Mont-Blanc. Het hoofdkantoor van de Verenigde Naties is zeer indrukwekkend en bereik je binnen 20 minuten vanaf de stad. Een rondleiding ter plaatse is indrukwekkend en bezoek dan de zalen waar memorabele wereldverdragen werden gesloten.

Tips hotels

Het Mandarin Oriental staat ook hier voor kwaliteit en ligt in de mooie wijk Saint Gervais. Het Ritz-Carlton hotel aan het meer van Geneve laat voor de meest kritische reiziger nog maar weinig te wensen over.

Het Starling-hotel kent een goede prijs-kwaliteit verhouding, ligt iets minder centraal maar ook hier is nog een zwembad op het dak aanwezig. Zoals meestal het geval is, boek je hotels het beste ver vooruit, en in de weekenden zie je aanzienlijk lagere prijzen.

Do’s

  • Wees punctueel en gebruik ook zeker een agenda bij meetings. Doorgaans weet de Zwitser graag waar hij/zij aan toe is. En Zwitsers houden er van in enkele minuten te weten wie je bent, wat je doet, en wat je verwacht van een meeting.
  • Spreek je Frans, Duits? Spreek dit zeker bij de entree en je scoort direct.
  • Dresscode gevarieerd, maar voor grote bedrijven schijnt de manier van kleden bepalend te zijn voor je carrièrekansen. IT-business vormt hierop een uitzondering en is meer casual.
  • Hiërarchie neem je hier serieus dus ga hier omzichtig mee om en niet te familiair. Het voorstellen van aanwezigen geschiedt altijd in volgorde van hiërarchie.
  • Houd er rekening mee dat Frans-taligen hier je kunnen welkom heten met een zogenaamde luchtkus ‘La Bise’ maar initieer dit zelf zeker niet.
  • Ook na werktijd blijf je zakelijk en gaat de ‘zakelijke attitude’ er niet af.

Dont’s

  • Geen chocolade als geschenk, daar vinden zij zichzelf een wereldspeler in
  • Net als in vele andere steden, probeer ’s avonds het centraal station te vermijden indien je alleen een wandeling maakt. Het aantal berovingen nam hier recentelijk toe.

Ben jij al eens op zakenreis geweest naar Geneve en heb je nog aanvullende tips? Laat het mij weten!

ATPI - Arjan van der Leeden - Commercieel Manager ATPI - Tips voor de zakenreiziger - Zakenreis naar Bilbao