Tips voor een zakenreis naar Bilbao

Ga je binnenkort op zakenreis naar Bilbao? Arjan van der Leeden, commercieel manager bij ATPI bezocht deze aan de Westkust gelegen Spaanse stad. Hij heeft een aantal heerlijke en handige tips voor jou als zakenreiziger.

Horeca Bilbao

Op zakenreis naar Bilbao - Horeca van Bilbao hier eet je Spaanse Pintos - Tips voor BilbaoTapas… Eet je maar in Madrid!

In Bilbao zijn het pinxtos die een luxere versie zijn van de tapas. Geen hoopjes vleeswaren maar schilderachtig gesierde stokbrood partjes met vis, vlees, salades en kazen. Je kunt hiervoor kiezen als zakenlunch maar gebruikelijker voor de Basken is dit na het werk.

De lokale wijnen zijn zeker een aanrader en voor de prijs hoef je het niet te laten. Wil je genieten van de Bilbao lokale specialiteiten, wandel dan na je werk over de Ledesma. Deze straat zit vol met gezellige barren en restaurants.

Cultuur Bilbao

Bilbao werd helaas in het verleden vaak genoemd in combinatie met de Baskische afscheidingsbeweging ETA. Gelukkig is deze periode nu voorbij en kun je van deze binnenstad optimaal genieten.

Zo mag natuurlijk een bezoek aan het Guggenheim museum niet ontbreken. Het gebouw van het Guggenheim museum is een kunstwerk op zichzelf met haar gekleurde reuze tulpen gedrapeerd langs het water. Ook een gigantisch beeld van een volledig in bloemen gehulde hond.

De stad behoort tot de rijkere regio’s van Spanje. Voor congressen zijn hier ook zeker mogelijkheden. Bilbao heeft een imposant Congresgebouw. Winkels zijn er in overvloed en de straten worden gesierd door karakteristieke gevels.

De Basken zien toeristen en zakenreizigers graag komen al spreken zij weinig tot geen Engels. De siësta viert hier nog hoogtij. Dus let op, van 12:00 tot 14.00 uur zijn vele kantoren gesloten. ook winkels en publieke instanties sluiten rond de middag en is het letterlijk stil op straat.

Verkeer Bilbao

De luchthaven van Bilbao (Aeropuerto de Bilbao) breidt zich verder uit door de extra vraag naar zakelijk verbindingen.  De luchthaven is gelegen zo’n 9 km ten noorden van Bilbao en is de belangrijkste luchthaven van Noord-Spanje.

Binnen 2 uur vlieg je met Brussels Airlines naar Bilbao. Maar ook airlines als KLM, Iberia en Vueling vliegen je er heen. De luchthaven van Bilbao is overzichtelijk en modern en zowel met taxi als openbaar 20 minuten van de binnenstad.  Een taxirit naar het centrum van Bilbao kost €25.

Wanneer je tijd over hebt

Het Guggenheim museum maar ook zeker de parken en pleinen zijn de moeite waard. Caso Viejo is het gebied met kleine historische steegjes waar je eindeloos kunt verdwalen. Wandel ook even over Plaza Mayor, een prachtig drukbezocht plein waar de prijzen voor de pinxtos en drankjes toeristisch zijn.

Nog meer tijd over? Je Bilbao zakenreis is ook erg goed te combineren met de wijnregio en San Sebastian.

Tips hotels Bilbao

Voor het congres waar Arjan voor reisde verbleef hij in het NH Collection Ria de Bilbao. Dit hotel ligt iets verder van de binnenstad maar voor zakelijke meetings is dit prima en goed bereikbaar.

Wil je een 4-sterren boutique hotel dan is hotel Miró een aanrader en ligt tegenover het Guggenheim museum.

Do’s Bilbao

  • Men werkt hier meer op het gevoel en neemt graag de tijd om beslissingen te nemen, houd hier rekening mee
  • Kleine geschenken zijn prima
  • De stropdas mag zakelijk gezien thuis blijven.
  • Word je uitgenodigd voor een diner dan mag echter voor man en vrouw alles uit de kast gehaald worden. Hier flaneert men zelfs in november nog graag in de vooravond.
  • Uit eten met een zakenrelatie? Bilbao telt echt talrijke haute cuisine restaurants, die werkelijk verrassend eten serveren. Ga ook later eten dat appreciëren de zaken relaties.

Dont’s Bilbao

  • Beperk vergelijkingen met Madrid in gesprekken over de stad.
  • Neem de tijd voor diners of lunches, dit zien de Basken als respect naar hen toe
  • Ga niet te casual gekleed als je meetings hebt in banken/overheid segment, in contrast tot de IT/Marketing sectoren is deze nog traditioneel georiënteerd.

Ben jij al eens op zakenreis geweest naar Bilbao en heb je nog aannvullende tips? Laat het mij weten! 

ATPI - Arjan van der Leeden - Commercieel Manager ATPI - Tips voor de zakenreiziger - Zakenreis naar Bilbao