Tips voor een zakenreis naar Dresden

Geschreven door op

Dresden is de hoofdstad van de Duitse deelstaat Saksen. De stad ligt aan de Elbe en telt 536.308 inwoners. Collega Arjan van der Leeden ging op zakenreis naar Dresden en deelt zijn zakenreis tips graag met je.

Cultuur

De stad trof ik aan in winterse sferen met een flinke laag sneeuw. Niet een stad op de must-see lijst, maar wel een positieve verrassing. Ik was verbaasd over de binnenstad die compact lijkt met haar sierlijke gebouwen in barokstijl. Het openbaar vervoer is goed opgenomen in de lokale stijl of zorgvuldig weggewerkt waardoor dit nooit hindert. De punctualiteit van de Duitsers, hier “Sasker” genoemd blijft bijzonder. Taxi’s worden hier zelfs op gecontroleerd. In deze oostelijke zijde van Duitsland is men nog iets gereserveerder dan de westzijde. Het duurt enige tijd voordat het spreekwoordelijke ‘ijs gebroken is’. Wees ook voorzichtig met het spreken over het privéleven. De personen waar ik mee mocht spreken (zij waren Russisch) vertelden dat dit de lokale stijl is. Je bent er immers voor business. De dresscodes waren tijdens mijn verblijf vooral gericht op het Winterse weer en het dragen van een kostuum werd hier dan ook met enige bezorgdheid bekeken. Voor zakelijke diners gaat men echter wel in kostuum, en ook dassen-dragers voelen zich hier niet overdressed. De dames ziet men graag in passende business outfit. Dikke truien of easy pants zijn niet aan te raden voor een goede eerste indruk.

Reizen naar en in Dresden

Voor de bestemming Dresden vloog ik direct vanuit Amsterdam en was ik met 1.10hr in Dresden. De luchthaven van Dresden is overzichtelijk en de S-bahn ligt onder het station. Taxi’s zijn betaalbaar en voor een rit van 10 minuten betaal je 12 euro. De meeste taxi’s zijn uitgerust met creditcard automaat. Bij slecht weer is wat kleingeld als tip geven net voor je aankomt een extra motivatie voor de chauffeur om rustig met je naar het adres te zoeken en je exact voor de deur af te zetten. Met de sneeuw die hier kan vallen, scheelt dit natte schoenen en een gênante entree. Bij vertrek vanaf Dresden vind je geen lange wachtrijen en is er bijna meer beveiligingspersoneel dan reizigers. De vliegtuigen staan hier vaak op het platform. Het is aan te raden om minimaal een jas aan te hebben en een sjaal om te doen. Het instappen/wachten bij de bus is bij vriestemperaturen geen cadeau.

Plekken die je niet mag missen

Wandel even over Neumarkt, een mooi plein waar omheen barokke gebouwen zoals de Frauenkirche maar ook enkele trendy restaurants gesitueerd zijn. Ook het paleiscomplex Zwinger is een aanrader, echter wel wanneer je iets meer tijd hebt. Dit werd gebouwd tussen 1710 en 1728 en is nu een museum. Je vind hier paviljoenen, fonteinen, talloze sculpturen en een beiaard in Meissenporselein.

Hotel tips Dresden

Het Steigenberger de Saxe Hotel is een prachtig hotel gelegen aan Neumarkt. De kamers zijn ruim en met zicht op het plein een aanrader. Er zijn echter velen hotels in de stad en voor iedere reiziger is er iets naar keuze te vinden.

Horeca

Die Manufakur Burgerei, gelegen aan Neumarkt kent een grote hoeveelheid aan burgers met smakelijke combinaties die je zelf niet zou bedenken en zeer betaalbaar! Bodega Madrid ook op de Neumarkt met geweldige visgerechten is ook zeker een locatie om in gedachten te houden.

Do’s

  • Breng zeker een presentje mee uit het thuisland. Dit wordt erg gewaardeerd.
  • Wees gereserveerd en formeel
  • Houd je stipt aan tijdplanning

Dont’s

  • Stel zelf geen vragen over privéleven, maar blijf aan de veilige kant om over het weer/vervoer naar meeting te praten