Tips voor een zakenreis naar Madrid

Geschreven door op

Ga je binnenkort op zakenreis naar Madrid? Arjan van der Leeden, International Account Manager bij ATPI bezocht de Spaanse hoofdstad en heeft enkele handige tips voor de zakenreiziger.

Cultuur in Madrid

Madrid is de hoofdstad en tevens grootste stad van Spanje. Het is zelfs de op twee na grootste stad van de Europese Unie. Door de centrale ligging van de stad, de geschiedenis, politieke en financiële functies wordt Madrid beschouwd als de belangrijkste stad van het Iberisch schiereiland. De inwoners noemt men “Madrilenen”. Ondanks dat het een drukke stad is werkt het openbaar vervoer optimaal doordat het beschikt over het op twee na grootste metronetwerk van Europa.

Verkeer

Er zijn diverse vliegtuigmaatschappijen die direct vliegen vanuit Nederland/België waaronder KLM, Vueling, Transavia, Air Europa en Iberia. Het is slechts 3 uur vliegen naar de Spaanse hoofdstad. De luchthaven Madrid Barajas kent verschillende terminals waarbij de grootste terminal de Iberia vluchten bediend. Er zijn goede mogelijkheden om de stad te bereiken. Madrid Barajas Airport ligt op 30-40 min rijden vanaf de stad en een taxi kost rond de 35 Euro. Maar ook de Metro is een perfecte mogelijkheid om stad te bereiken.

Wanneer je tijd over hebt

Het zijn traditionele locaties en het wemelt er van de toeristen maar blijft mooi: Playa de Mayor met haar herkenbare binnenplaats te midden van kleurrijke appartementen en het Koninklijk Paleis, wat ook zeker een bezoekje waard is.  Daarnaast mag het Buen Retiro park niet ontbreken op je zakenreis, hier kun je heerlijk wandelen/fietsen of een bootje huren.

Tips hotels

Het Marriott Auditorium, op 15 min van de luchthaven en 30 min van de stad, is een imposant hotel dat de indruk geeft van een luchthaven. Het hotel heeft veel faciliteiten zoals een mega auditorium en break-out rooms waardoor dit zeker een geschikt hotel is voor de grootst mogelijke zakelijke meetings en congressen. Ook een verfrissend of sportief begin van de dag is mogelijk dankzij het zwembad en de goede sportfaciliteiten. Voor privé reizen kun je beter kiezen voor het AC hotel Atocha hotel, meer boutique-achtig hotel met Aziatische accenten en prima centrale ligging in de stad naast het grootste treinstation Atocha van Madrid. Hier lunchen in de binnentuin is een aanrader.

Horeca in Madrid

Zeg je Madrid dan zeg je tapas. Overal verkrijgbaar maar het beste zijn ze in de kleine straatjes van Madrid. Daarnaast is een drankje drinken in een van de Rooftop bars ook een must. Twee Rooftop bars welke je niet mag missen zijn:

Mercado San Anton

Boven een overdekte markt genaamd Mercado San Anton, in de wijk Chueca, vind je een goed verborgen Rooftop bar. Ideaal voor after-work drink, en met de juist beats sluit je je dag er ook af.

Radio Rooftop bar

De “Radio Rooftop bar” bevind zich aan het mooie Plaza St Ana, er is een strikter deurbeleid en hier ga je heen voor de goede cocktails, om gezien te worden en het adembenemend uitzicht over de stad.

Do’s in Madrid

–        Spanjaarden zijn trots en veelal fan van voetbal waar je mooi op in kunt spelen met gesprekken

–        Zorg voor matching trendy outfits. Zowel dames als heren houden ervan zich passend te kleden zowel zakelijk als casual.

–        Sociale intro voor gesprekken is een veelheid aan complimenten die wordt uitgewisseld over het land, de stad of het bedrijf waarmee wordt gesproken

–        Gebruik het Spaanse woord ”Hola” de hele dag. Begroet de Spanjaarden overal en je zal minder snel als toerist worden gezien. Dus leef je uit!

–        Is de relatie beter dan het schudden van een hand? Limiteer je dan wel tot 2 kussen, dit voorkomt verwarrende mond, nek en voorhoofd aanrakingen.

Dont’s in Madrid

–        Spanjaarden zijn mogelijk iets minder punctueel, opmerkingen over late aankomst maak je hier niet.

–        Begin liever niet over religie, de kerk speelt nog een voorname rol binnen de samenleving.

–        Verwijs niet teveel naar de toeristische gebieden die je ooit bezocht, Spanje is veel meer dan de Costa-del-Sol of Ibiza.

–        Wellicht overbodig maar teenslippers en badkleding (ook al is het erg warm)  draag je niet in de stad, er staan zelfs boetes op.