Tips voor een zakenreis naar Warschau

Geschreven door op
Tags:   | |

Binnenkort op zakenreis naar Warschau? Warschau is een van de meest bijzondere steden van Europa en staat ook wel bekend als een “Feniks-stad” omdat met de grond gelijk is gemaakt tijdens meerdere oorlogen, maar toch steeds weer uit zijn as verrijst. Collega Arjan van der Leeden bezocht de stad en deelt graag zijn tips voor een zakenreis naar Warschau.

Cultuur in Warschau

Warschau is een mix van het oude communisme en de nieuwe economie. Het Paleis van Cultuur en Wetenschap is het meest markante gebouw van Warschau en nog altijd het op twee na hoogste gebouw van Polen.
Eerder heette dit het “Jozelf Stalin-paleis” en ondanks dat het deze naam niet meer draagt, zien de inwoners dit gebouw als herinnering aan een zware tijd voor Polen.
Polen gaat het economisch goed. Tegenwoordig vestigen luxe winkels als Ferrari en het veilinghuis Sotheby’s zich in het voormalig gebouw van de communistische partij.

In maart is het doorgaans bijzonder koud en kan het sneeuwen. Polen zijn reislustig en wonen dan ook over heel de wereld. Er wonen meer Polen buiten de landgrenzen dan er binnen. De meesten wonen in de stad Chicago.
Sinds de wijziging van de regering is Polen een stap terug gegaan naar de traditionele christelijke waarden: minder ruimdenkend en minder Europees gezind. En dat terwijl de Voorzitter van de Europese Raad, dhr. Tusk , van Poolse afkomst is.
Voor business meetings ga je als heer gekleed in een donker kostuum en niet te uitbundig. Dames kleden zich ook zakelijk iets uitdagend ongeacht de temperaturen.

Verkeer in Warschau

Binnen twee uur vloog ik met LOT direct naar Warschau. Er is voldoende beenruimte en zelfs nog kosteloze service aan boord. De luchthaven is overzichtelijk en biedt prima connectie mogelijkheden naar Oost-Europa, maar ook naar Azië.
Warschau Airport ligt op 30 minuten rijden vanaf de stad. Een taxi kost 25 Euro en een stadsbus kost je 1 Euro.

Wanneer je tijd over hebt

Er is een wandelroute die de “Koninklijke Route” wordt genoemd. De boulevard Krakowskie Przedmiescie leidt naar het Slotplein en de Oude Stad van Warschau. Wanneer je de andere kant op loopt, kom je aan op de boulevard Nowy Swiat, het prachtige stadspark, Lazienki-park en het koninklijke buitenverblijf, Wilanów. Het Warsaw Uprising Museum vertelt je de historie van het verzet en de opbouw van Warschau na de oorlog op een dynamische manier.

Hotel tips Warschau

Het Marriott Hotel is een groots hotel met veel faciliteiten en een centrale ligging. De Marriott Sky bar geeft je een prachtig uitzicht over de stad en is ideaal voor een meer casual overleg of aperitief.
Wil je een meer authentiek hotel? Dan is het Bristol hotel een perfecte keuze.

Horeca

Wens je kennis te maken met de lokale specialiteiten, dan is restaurant Zapieceka een aanrader. Je kunt hier verschillende gerechten bestellen om te delen naar lokale traditie. Vooraf reserveren is helaas niet mogelijk.

Do’s

– Houd rekening met de hiërarchie
– Men werkt hier efficiënt. Het sociale introductiegesprek wordt hierdoor tot een minimum beperkt
– Kleine geschenken zijn prima maar niet noodzakelijk
– Zorg dat de lokale zakenpartner de deal altijd ogenschijnlijk gewonnen heeft, men is minder van compromissen sluiten

Dont’s

– Houd rekening met het feit dat men iets minder ruimdenkend is. Geloof speelt nog een belangrijke rol als uitgangspunt.
– Maak tijdens de zakelijke meeting geen geestig bedoelde opmerkingen. Men maakt hierbij duidelijk onderscheid wanneer er een zakelijke meeting begint.