Veiligheid, het is maar hoe je het bekijkt

Geschreven door op

Nadenken over onze veiligheid doen we liever niet. Maar tijden zijn veranderd, zeker ook op dit gebied. Zijn de risico’s die je tegenwoordig tijdens een zakenreis loopt niet een stuk groter of in ieder geval ingrijpender dan ruim tien jaar geleden?

Marjan van Vliet, Global Accountmanager bij ATPI, grijpt terug naar de theorie van Darwin: wij mensen zijn een soort dat zich aanpast aan een situatie en omgeving. Dus blijkbaar ook aan een hogere bedreiging van onze persoonlijke veiligheid. Maar terwijl veiligheid een belangrijke kernwaarde is in een mensenleven blijkt uit onderzoek onder zakenreizigers dat zij zich hier helemaal niet druk over maken.

Zakenreiziger maakt zich niet zo druk

Zakenreizigers ervaren de eigentijdse risico’s niet als heel bedreigend. Ze maken zich eerder zorgen over korte termijn-zaken zoals files richting de luchthaven, of ze hun vlucht wel zullen halen door de onvoorspelbare wachttijden bij de veiligheidscontroles of een slecht wifi-signaal op de luchthaven. Ze zijn gewend zichzelf te redden, ook als zij naar verafgelegen en soms gevaarlijke plaatsen in de wereld afreizen. Ook vroeger waren deze reizen al niet helemaal zonder risico, maar men maakte zich er simpelweg niet druk om. Toen niet en nu niet.

Even in perspectief

De terroristische dreiging mag dan groter en dichterbij zijn dan ooit, kennelijk passen mensen zich daar qua perceptie en gevoel van veiligheid op aan. Feitelijk is de kans dat een zakenreiziger in een aanslag terecht komt ook miniem. De grootste veiligheidsrisico’s tijdens een zakenreis zijn nog steeds het krijgen van een hartaanval (vooral op bestemmingen waar het niveau van de medische zorg onder dat van het Westerse ligt of waar medische hulp  minder snel bereikbaar is) of betrokken raken bij een auto-ongeluk. Ook het risico om gestoken te worden door een malariamug is nog altijd groter dan de kans om in een aanslag te belanden.

Hoeven we ons dan helemaal niet meer druk te maken?

Nee, dat ook weer niet. Er is namelijk nogal wat veranderd. Een bedrijf dat zijn medewerkers vroeger op zakenreis stuurde dacht vaak niet verder dan het boeken van een vlucht en hotel. Tegenwoordig gelden er echter meer regels voor werkgevers die werknemers voor hun bedrijf op reis sturen.

Wat veel organisaties zich niet realiseren is dat zij een wettelijke zorgplicht hebben om de veiligheid van hun werknemers die uit naam van het bedrijf op reis gaan zo goed mogelijk te borgen. Er moeten afspraken gemaakt worden over bijvoorbeeld :

  • Preventie
  • Informatie
  • Communicatie

De een is daar verder in dan de ander. De branche waarin het bedrijf opereert of het soort (lees: risicovolle) bestemmingen die hun reizigers vaak bezoeken spelen hierbij een rol. Zo is in de offshore-wereld de veiligheid van medewerkers vaak één van de belangrijkste dagelijkse KPI’s. Ook het aantal zakenreizigers binnen een organisatie speelt mee. Eén of twee mensen zijn nog wel te volgen, maar wat als je tien of twintig mensen tegelijk op reis hebt?

Veiligheidsbeleid kan heel eenvoudig zijn

Maar of een  bedrijf nu wel of geen reis- en veiligheidsbeleid heeft: zodra er een calamiteit plaatsvindt, zijn alle ogen gericht op de travel manager, de boeker of HR-afdeling van het bedrijf:

“Hebben wij daar mensen zitten? Wie zijn het? Hebben we al contact gehad? Zijn ze veilig?”

Als je het goed geregeld en vastgelegd hebt in een reis- en veiligheidsbeleid weet iedereen wat te doen in zo’n situatie.  Waar haal je je informatie vandaan, weet de reiziger op reis zelf wat hij of zij moet doen, hoe zoek je contact? Als je dit aan het toeval overlaat en er gebeurt iets, dan ontstaat er vaak een oncontroleerbare panieksituatie die grote impact kan hebben op de organisatie en werkzaamheden.

Terug naar vandaag

Dus wat is veiligheid vandaag de dag? Het is maar hoe je het bekijkt. De reiziger maakt zich er niet zo druk om zolang het maar niet te dichtbij komt. Maar een organisatie heeft  een andere rol en is verantwoordelijk voor het welzijn en de veiligheid van zijn medewerkers. Het begint met dat besef.

Nog geen beleid?

Neem dan een keer de tijd om over een veiligheidsbeleid voor jouw bedrijf na te denken. Je reisaanbieder kan je daarbij helpen en biedt vaak diverse tools om je reizigers te tracken en snel met hen te communiceren in noodgevallen. Om je vast op weg te helpen hebben wij de belangrijkste punten voor een goed veiligheidsbeleid op een rij gezet. Want nadenken over veiligheid moet soms helaas wel.

Marjan van Vliet – Global Accountmanager ATPI
Marjan van Vliet is Global Accountmanager bij ATPI. Vanuit kantoor Schiphol reist zij de wereld over, zowel zakelijk als privé. Marjan heeft een lang track record bij ATPI. Via Argus Travel kwam zij bij ATPI terecht waar zij werkte als Office Manager en later als Account Manager. Eerst in Nederland, vanaf 2014 werkt zij internationaal.

We maken graag een analyse en zoeken samen naar een passende oplossing voor veiligheid zakenreizigers. Neem voor meer informatie contact met ons op via: customersupport.nl@atpi.com.