Veiligheid boven alles

Geschreven door op

Het gevoel van onveiligheid is meer dan ooit van invloed op de bestemmingskeuze voor vakantiegangers. Toch moeten zakenreizigers vaak wel naar deze bestemmingen. Live contact met klanten of relaties blijft essentieel en zakenreizigers moeten het gevoel van onveiligheid overwinnen.

Veiligheid zakenreizigers topprioriteit

Zakenreizigers komen in onbekende en mogelijk gevaarlijke omgevingen. Uit de recente gebeurtenissen blijkt dat bestemmingen zoals Parijs of Brussel – die voorheen als veilig gezien werden – nu ook op de risicokaart staan. Veiligheid is een actueel onderwerp waarmee we rekening moeten houden voor, tijdens en na de reis. Het ontwikkelen en implementeren van veiligheid in het reisbeleid door HR- en Office Managers is al jaren een prioriteit om veiligheid van hun mensen te garanderen. Recent hebben we gezien dat reizigers ook zelf meer en meer het initiatief nemen voor hun eigen veiligheid.

Zorgplicht voor bedrijven tijdens zakenreizen

Recent onderzoek door ATPI Corporate Travel toont aan dat zo’n 15% van de zakelijke reizigers al eens een stresssituatie is tegengekomen tijdens zakenreizen. De meeste daarvan hadden op de één of andere manier al voorbereidingen getroffen. Ongeveer tweederde van de ondervraagden had het idee dat hun werkgever ze voldoende had geïnformeerd over de risico’s van de bestemming, voordat de reis plaatsvond. Een kwart van de reizigers wil meer invloed uitoefenen op de boeking van hun eigen reis. De HR-afdeling krijgt daarmee een adviserende en verzorgende rol. Dat de zakelijke reiziger meer vrijheid krijgt, betekent zeker niet dat de werkgever minder verantwoordelijkheid heeft. Het bedrijf moet zich nog steeds aan de Duty of Care (zorgplicht) regels houden, met name wanneer het gaat om wereldwijde activiteiten.

Zorgplicht is een gedeelde verantwoordelijkheid. De reiziger moet, naast de informatie die de werkgever geeft, zelf ook onderzoek doen. Zo is het controleren van de laatste reisadviezen van de overheid essentieel. Het benoemen van mogelijke risico’s die tijdens de reis kunnen optreden is een goede basis om de risico’s te vermijden. Besteed ook aandacht aan wat je moet doen wanneer je (zelfs na alle voorzorgsmaatregelen) toch te maken krijgt met een ongewenste situatie. Tot slot zouden reizigers moeten overwegen om hun reis uit te stellen tot de lokale situatie zich heeft gestabiliseerd. Vliegen is nog steeds een van de veiligste manieren om te reizen. Controles op luchthavens zijn streng. Als reiziger moet je er rekening mee houden dat dit proces meer tijd kost, maar dat is een kleine opgave voor een goed gevoel van veiligheid. Want veiligheid staat boven alles!